keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Iho, hiukset, kynnet ja terveys kuntoon öljyllä

Australialainen Supermalli Miranda Kerr:in suosima kauneustuote uhkaa loppua kaupoista. Miranda paljasti 2011, että hän pitää ihonsa, hiuksensa ja kyntensä hyvässä kunnossa käyttämällä päivittäin kookosöljyä.
Kylmäpuristetun kookosöljyn "ihmeenä" pidetään sitä, että sitä voi käyttää sekä ravintona että kauneustuotteena.

Lähde (Toim.huom. tuotteen myyjä http://www.hollandandbarrett.com/ Holland & Barrett, ei siis Holland & Carrett, kuten uutisessa väitettiin )
Victoria's Secret? Coconut oil... Sales boom as model Miranda Kerr reveals daily dose of 'healthy fat' is key to her beauty. Linkki

Tärkeää - Kookos, hyödyllinen ja terveellinen rasva
Tänä päivänä kookosöljyllä nähdään yleensä epäterveellisenä rasvanlähteenä. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa. Kysynys kuuluukin: miksi kookosöljy sai pahan maineen menneisyydessä? Kuitenkin valtaosa tutkimuksista, jotka tukevat kookosöljyn terveellisyyttä, on ollut tiedossa jo pitkään. Vastaus on: politiikka ja talous. Kookosöljy oli vielä joitakin vuosikymmeniä sitten hyvin yleisesti käytössä USA:ssa leipomisessa, paistamisessa, jälkiruoissa ja popcornia valmistettaessa. Mutta 1980-luvulta alkaen eräät hyvin voimakkaat ryhmät mukaan lukien Amerikan Soijapapuyhdistys (ASA), Maissintuottajien yhtymä (CPC) ja Center for Science in the Public Interest (CSPI) alkoivat järjestelmällisesti tuomita kaikkia tyydytettyjä rasvoja. Valheellista tiedettä käytettiin yleisön vakuuttamiseksi siitä, että kaikki tyydyttyneet rasvat ovat epäterveellisiä, vaikka tosiasiassa tyydytetyt rasvat, joissa on paljon keskipitkäketjuisia rasvahappoja, kuten lauriinihappoa, ovat hyvin terveellisiä. Näitä organisaatioita tuki USA:n lääkelaitos FDA, jonka henkilökunnasta monet ovat lähtöisin ja monet palaamassa kasvisöljyteollisuuteen. Tuloksena oli, että useimmat ihmiset siirtyivät kasvisöljyihin ja lauriinihapon pääasiallinen saanti trooppisista öljyistä loppui. Maat, joista nämä trooppiset öljyt tulivat, pääasiassa Malesia ja Filippiinit, olivat liian köyhiä vastaamaan näihin valheellisiin väitteisiin sijoittamalla suureen mainoskampanjaan. Vasta äskettäin trooppisten öljyjen terveyshyödyt ovat alkaneet tulla julkisuuteen.

Lisätietoa
Kookosöljyn sisältämistä keskipitkäketjuisista rasvahapoista (KPKR) lauriinihapolla on todettu olevan kaikkein voimakkaimmat viruksia tuhoavat ominaisuudet. KPKR:t häiritsevär virusten, bakteerien, homeiden ja sienten solukalvon rasvoja, jotka ovat samankaltaisia kuin KPKR:t. Kookos hämmentää viruksia ja bakteereita, koska ne eivät kykene enää kalibroimaan solukalvonsa sijainta kookosöljyn läsnäollessa. Tämä saa bakteerit ja virukset paljastamaan geneettisen sisältönsä, jonka jälkeen ne ovat helppoa ruokaa elimistömme valkosoluille. Tieteellisestä tutkimuksesta löytyy paljon tauteja aiheuttavia organismeja, jotka inaktivoituvat kookosöljy keskipitkäketjuisten rasvahappojen läsnäollessa (mm. viruksista: HIV, SARS, HSV-1 ja -2, leukema virus ja C-hepatiitti,bakteereista: Helicobacter pylori, Chlamysia tracchomatis ja streptokokkiryhmät A, B, F ja G) sekä parasiiteista: Giardia ja Giliate protozoa.

Hiivasyndroomasta
kärsivät voivat hyötyä kookosöljyn käytöstä edellämainittujen ominaisuuksien valossa. Muista kuitenkin aloitaa käyttö vähitellen välttääksesi ns. Herxheimerin reaktiota. Tällä reaktiolla tarkoitetaan sitä, että kun bakteereja, viruksia, loisia, hiivoja jne. torjuvaa ainetta nautitaan, nämä erittävät tuhoutuessaan aineita, jotka aiheuttavat sivuoireita, kuten ripulia.

Kun pitkäketjuiset rasvahapot (kasvisöljyissä) on sulatettu, keho varastoi ne yleensä rasvakudoksiin tulevaa käyttöä varten. Sitä vastoin kookosöljy imeytyy verenkiertoon ja elimistö käyttää sen energiaksi. Monet ovat verranneet kookosöljyn ”palamista” hiilihydraattien ”polttamiseen” polttoaineena. Kun pitkäketjuiset rasvahapot (kasvisöljyissä) ovat ruoansulatuksessa, ne täytyy yhdistää kuljettaja-proteiineihin (lipoproteiinit), jotka vievät ne eri puolille kehoa. Ne voidaan käyttää solujen ja elinten energiaksi tai varastoida rasvakudoksiin tai kasata valtimoiden seinämiin jne. Rasvatyypit, jotka toimivat näin, ovat kolesteroli, pitkäketjuiset tyydytetyt rasvat, yksityydyttämättömät rasvat ja monityydyttämättömät rasvat. Keskipitkäketjuisia rasvahappoja (kookosöljyssä) ei kuitenkaan pakata lipoproteiinien kuljetettavaksi, vaan ne kulkeutuvat suoraan maksaan (porttilaskimoa pitkin), jossa ne muutetaan energiaksi. Yleisesti ottaen ne eivät varastoidu merkittävässä määrässä kehon rasvaksi.

Mistä tunnistan laadukkaan kookostuotteen?Parhaassa tapauksessa villinä kasvanut lajike (ei hybridilajike, joita löytyy useista Aasialaisista kaupoista).
Luomulaatuinen.
- Jos ostat ruskeita kookospähkinöitä, katso että pähkinän yhdellä reunalla ovet kolme reikää ovat puhtaita.

Mistä tunnistan laadukkaan kookosöljyn?
Valmistettu tuoreista kookospähkinöistä, ei koprasta, josta suurin osa kookosöljyistä valmistetaan.
Hydrogenoimaton, raffinoimaton ja valkaisematon.
Luomulaatuinen.
Valmistettu alkuperäisistä palmulajikkeista, ei hybridilajikkeista.
Tuotettu käyttäen matalia lämpötiloja (alle 60 astetta).
Pakattu lasipurkkiin, parhaimmillaan tummaan lasiin.

Mauttomat öljyt on todennäköisesti tehty kuivatusta kookospähkinästä eli koprasta. Laadukkaat neitsytöljyt tehdään tuoreista kookospähkinöistä eivätkä tarvitse kemiallista puhdistamista, koska niiden sisältämät luonnolliset antioksidantit säilövät öljyä erittäin tehokkaasti.

Yleisiä ohjeita kookosöljyn käsittelyyn- Ota öljyä purkista lusikalla, älä koske öljyyn sormin.
- Vältä muiden ruoka-aineiden joutumista purkkiin.
- Siirrä ihonhoitoon käytettävä öljy erilliseen astiaan.
- Kookosöljy ei vaadi viileää ympäristöä säilyäkseen hyvänä, joten voit säilyttää sitä huoneenlämmössä.
- Oikein säilöttynä kookosöljy säilyy hyvänä jopa 2-5 vuotta.

Kuinka käyttää?
Kookosöljy soveltuu erinomaisesti käytettäväksi iholle, koska pienen molekyylikokonsa vuoksi se imeytyy tehokkaasti. Käytä kylmäpuristettua kookosöljyä paistamiseen! Käytä kookosöljyä pääasiallisena paistorasvana kaikkeen keittiössäsi valmistamaan. Kookos säilyy vakaana aina 76 asteen lämpötilaan saakka. Kookos ei muodosta polymerisoituja öljyjä eikä haitallisia trans-rasvoja, koska se on tyydyttynyttä rasvaa. Käytä eroottisena öljynä tai hieno kookosta ikenillesi.


Suositeltava käyttömääräKookoskermaa/-öljyä 2-4 rkl/pvä. Terapeuttinen annostus vähintään 3 rkl/pvä.


Lähde ja lisätietoa kattavasti kookoksesta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti