sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Sokerin liiallinen käyttö vaaraksi sydämelle

Aikovatko viranomaiset tehdä asialle jotakin, tekeekö yhdistykset asialle jotakin ja miten vastuun kantaa tuotteiden tekijät?
Ensiksi tulee mieleen, että kukaan ei tee asialle mitään, joten valistusta on lisättävä ja tuotteiden tekijöiden on otettava itse vastuu tekemistä tuotteistaan.
Kynnykseen puuttua asiaan vaikuttaa sellainenkin esimerkki että eräskin professori Matti Uusitupa vastustaa kaikkea mikä on terveellistä.

Varsinainen sokerijuttu on alempana, tässä aluksi pohjustusta miksi maamme virallinen kanta on sekaisin ja tieteen vastainen.

"Itä-Suomen yliopiston professori Matti Uusitupa on näkyvä ravitsemusvaikuttaja tiedotusvälineissä. Hän on yksi siitä harventuvasta joukosta, jonka mielestä tyydyttynyt, “kova” rasva tukkii verisuonet ja ihmisten pitäisi syödä runsaasti hiilihydraatteja. Miksiköhän Uusitupa pitää niin tiukasti kiinni vanhoista teorioista?

Uusitupa on saanut tutkimusrahoitusta ainakin seuraavilta tahoilta:

Fazer Leipomot Oy, VAASAN Oy, Raisio Oyj, Raisio Benecol Ltd, Danisco Ltd, International Council of Olive Oil, Arla Foods, Carlshamn Mejeri AB, Svenska Nestlé AB, Van den Bergh Foods AB, Eridania Beghin-Say, Meadow Lea Foods, F Hoffman-La Roche Ltd, Novo Nordisk Foundation.

Uusitupa on itse ilmoittanut Suomen Lääkärilehdessä seuraavanlaisia sidonnaisuuksia:

“Matti Uusitupa on saanut luentopalkkioita yrityksiltä (Professio Finland, Unilever) ja omistaa osakkeita (Orion, Foodfiles Ltd).”
Oy Foodfiles Ltd tekee tilaustutkimuksia elintarvike- ja lääketeollisuudelle. Foodfiles mainostaa, että tutkimuksen tilaaja voi päättää sen julkaisusta. Saataapa siis käydä niinkin, että epämieluisat tutkimustulokset jätetään julkaisematta. Yrityksen myynti on vuosina 2006-2010 ollut yhteensä lähes 5 miljoonaa euroa, eli aivan pikkurahoista ei ole kyse. Matti Uusitupa omistaa hieman yli 13 % osakkeista. Foodfilesin asiakkaita ovat olleet mm. seuraavat yritykset:

Arla Foods Ab, AstraZeneca Oy, Atria Oyj, Camelina Oy, Danisco Sugar Oy, Oy Karl Fazer Ab, Oy Marli Ltd, Novartis Finland Oy, Oriola Oy, Pouttu Oy ja Valio Oy.


Uusitupa on Suomen Sydänliitto ry:n puheenjohtaja. Kyseinen yhdistys on saanut rahoitusta mm. seuraavilta yrityksiltä:
Boehringer Ingelheim Finland ky, HK Ruokatalo Oy, Medtronic Finland Oy, MSD Finland Oy, Normomedical Oy/Omron Healthcare, Oriola, Orion Corporation Orion Pharma, Oy Eli Lilly Finland Ab, Pfizer, Saarioinen Oy, Sanofi-aventis Oy, Unilever Finland Oy, Vaasan Oy, Valio Oy.


Uusitupa on myös toiminut Danisco tutkimussäätiön hallituksessa ja Diabetestutkimussäätiön hallituksessa samaan aikaan kun säätiö on myöntänyt Uusituvalle itselleen tutkimusrahoitusta.

Siinä onkin taloudellisia sidonnaisuuksia kerrakseen: leipää, aamiaismuroja ja muita viljatuotteita, margariinia, kasviöljyä, puhdasta sokeria, jäätelöä, maitotuotteita, kahvia ja muita juomia, makeisia, valmisruokaa, lastenruokaa ynnä muuta. Kovin hiilihydraatti- ja kasvirasvapainotteista ja pitkälle prosessoitua ruokaa. Lääkkeitä unohtamatta." (lainaus täältä).

Problematiikka puuttua asioihin on tuon esimerkin jälkeen edelleenkin monimutkaisen yksinkertainen.
Asialle pitää tehdä konkreettisesti jotain, yhteiskunta säästää miljardeja rahaa.
Lähtökohta on se että tälläkin hetkellä tehdään epäterveellisiä tuotteita jotka tuottavat halvalla hyvin voittoa omistajille.
Yhteiskunta maksaa näiden epäterveellisten tuotteiden pitkäaikaisvaikutuksista, vaikka sokeriverolla voidaan kattaa osa terveydenhuoltokuluista.
Tähän yhtälöön pitää tietenkin lisätä se teollisuus joka tienaa sillä että ihmiset sairastuvat, miten tienaaminen tapahtuu, isoja tuottoja ei ole odotettavissa jos kuka tahansa lapsi, nuori tai vanhus sairastuu vain muutamaksi päiväksi. Lääketeollisuus saa hyvät rahat siitä, että ihmiset ovat kroonisesti sairaita, mitä nuorempana ja mitä pidempään sitä parempi.

Einesvalmisteista

Näitä on ollut jo vuosia. Jopa ruokataollisuudella on näkynyt selviä merkkejä siitä että kehitystäkin on tapahtunut positiiviseen suuntaan esim.natriumglutamaatin poisto, seuraava hyvä vaihe olisi nitriittien sekä nitraattien poisto tuotteista ja poistaa tietenkin lisätty sokeri.
"Tutkimusten mukaan sokeriset, prosessoidut ruoat voivat aiheuttaa Alzheimerin tautia.ja
tutkimusten mukaan nitraattien ja Alzheimerin taudin välillä on olemassa yhteys.
Ruokakaupassa kannattaa tarkistaa, onko ostamissasi elintarvikkeissa natriumnitraattia.
Natriumnitraattia löytyy mm. juustoista, nakeista, jauhelihasta ja savustetusta lihasta.

Tutkijat ovat jo puhuneet Alzheimerin taudista nimellä kolmostyypin diabetes. Sokeriset ruoat voivat aiheuttaa insuliiniresistanssia aivoissa, mikä taas voi aiheuttaa Alzheimeriin viittaavia oireita, kuten neorologisten kykyjen heikkenemistä." -> Muisti kärsii ja lopuksi lähipiiri.
Yleensä on ajateltu että nälkä tarkoittaa ettei pystyisi ajattelemaan/keskittymään selvästi, nyt vaikuttaisi asiaoiden olevan toisin. Ihmisellä kuitenkin on yleensä energiavarastoa jota voi käyttää.
Tutkimuksissa (eläinkokeissa) on saatu viitteitä, siitä että paaston aikana, aivot alkavat tekemään uusia soluja, joka tarkoittaa sitä että eläin oppii uusia asioita, hoksottimet "kasvaa", jotta eläin oppii löytämään ruokansa.
Nyt näitä havaintoja aletaan tutkimaan myös ihmisillä, mutta vaikuttaa varsin loogiselta toiminnalta.
Tarkoittaa että ihminen tulee viisammaksi ja aivotoiminta on erittäin vilkasta paaston aikana.


Mutta takaisin taas siihen sokeriasiaan.
Tutkimuksissa (10.1.2011 julkaisu) on todettu että sokeri kohottaa kolestrolia ja on vaaraksi sydämelle, "koe kaniineina" toimi jenkki teinejä 2100 kpl iältään 12-18v, seuranta kesti vuorokauden. Tutkimuksessa havaittiin että sokeria meni 119g päivässä, joka vastaa 476kcal sekä tarkoittaa että päivittäisestä energian saannista on käytetty tuolla sokerin määrällä jo 21,4%. Tutkimuksessa myös todettiin että sokeripitoiset virvoitusjuomat ja sokeripitoiset ruoat voivat kohottaa kolesterolia. "Hyvä" HDL kolesteroli laski ja "haitallinen" kolestroli LDL sekä triglyseridirasvat nousivat. Kaikki esille tulleet vaikutukset ovat siis haitallisia. Monet "asiantuntijat", THL, sydäntautiliitto jne ovat aina pitäneet virallisesti syyllisenä rasvaa ja luonnollisesti ilman todisteita.
Tässä se nyt on yksi pääsyllinen sokeri tai lisätty sokeri.

Onneksi Amerikan sydäntautiyhdistys (AHA) tuli mukaan myös huolehtimaan sekä valistamaan jenkkejä ja antoi turvalliseksi päivärajaksi teineille 100kcal sokeria ja aikuisille 150 kcal.


Liiallinen sokeri muuttuu maksassa rasvaksi, pääasiallisesti juurikin triglyserideiksi, jotka ovat paljon "kolesterolia" vaarallisempi valtimotautien riskitekijä. Triglyseridit ovat soluille kunnon myrkkyä, aiheuttaa "syöjävalkosolujen" -> makrofagien enneaikaista ohjelmoitua kuolemaa (apoptoosia). Tämä puolestaan johtaa valtimoiden kovettumiseen -> ateroskleroosiin.

Kolesterolilla ei ole mitään osuutta valtimoiden kovettumiseen.
Lähde The journal of Biological Chemistry 2011

Jos joku edelleen erityisesti pelkää kolesterolia, niin kerrottakoon että elimistö valmistaa joka päivä itse kolesterolia keskeisten elintoimintojen ylläpitämiseksi ja knoppitietona mainittakoon että esim. kalkkeutuma puretaan osiksi ja tutkitaan, niin 3 % on kolesterolia, luku johtunee juurikin siitä että elimistö valmistaa sitä itse päivittäin jotta keskeiset elintoiminnot toimivat.


Jos Suomen sydäntautiliiton toimisi samoin kuin Amerikan sydäntautiyhdistys?

Toivossa on hyvää elää -> Kuten tuosta ylhäällä mainituista oletettavista sekä epäilyttävistä pikkukytköksistä johtuen Suomessa näin ei tule käymään pitkään... pitkään.. aikaan (että annetaisiin sokerista virallinen päiväraja), jos se on vaikkapa vain professori Matti Uusituvasta kiinni.

Teollisuus kantakaa vastuunne, jos viranomaiset ja yhdistykset eivät sitä tee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti