torstai 16. toukokuuta 2013

Hyvästi valkoiselle vehnälle ja muut haitalliset lisäaineet

Kohukirja kehottaa hylkäämään vehnän.
Asiantuntija suosittelee puhdistetusta vehnästä luopumista.

Paino putoaa, nivelvaivat ja astma helpottavat ja maha rauhoittuu, kun jätät vehnän ruokavaliostasi.
Näin väittää yhdysvaltalainen sydänlääkäri William Davis, jonka viime vuonna ilmestynyt Wheat Belly-kirja on ollut myyntimenestys.
Davisin kirja on ilmestynyt myös Ruotsissa. Suomennosta ei ainakaan vielä ole, mutta ohjeiden seuraajia löytyy täältäkin.
Davis kehottaa jättämään vehnän, koska se ei ole enää samanlaista kuin ennen.
Pitkälle muunneltu ja jalostettu vehnä on kuin superhiilihydraatti, joka nostaa veren sokeriarvot hetkessä pilviin. Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm suhtautuu väitteeseen (yllätys) varauksella. Hänen mielestään merkittävämpää on, kuinka pitkälle prosessoitua vehnää syödään.
Puhdistetuissa jauhoissa ja niistä tehdyissä elintarvikkeissa on vain vähän suojaravinteita.

Kirja keskittyy vehnään, eikä muita viljoja juuri mainita. Kuitenkin esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivät eivät oireile pelkästään vehnästä. Siksi pitäisikin ajatella kokonaisuutta. Jos uskoo vaivojen johtuvan vehnästä, kannattaa ensin jättää pois valkoiset jauhot. Mikäli tämä ei auta, jätetään pois täysjyvävehnä ja tarvittaessa muut viljat. -> Olen samaa mieltä ohjeistuksesta.

Leivissä on paljon puhdistettua vehnää, joten "kaupassa juuri leivottu" leipä voi olla jopa vuoden vanhaa pakastettua teollisuustaikinaa, ihanat tuoksut taas ovat kemiallisia cocktaileja.

Fogelholmin mielestä pelkästään vehnää ei voi nostaa ainoaksi ylipainoisuuden selittäjäksi. Suomalaisilla olisi varaa vähentää ruokavaliostaan runsasrasvaisia liha-ja maitotuotteita. Sokeria ja puhdistettua vehnää ei tarvita oikeastaan ollenkaan. -> Jälkimmäisestä samaa mieltä, rasvaiset (luomulaatuiset) liha-ja maitotuotteet eivät aiheuta sydänsairauksia tai sydäntauteja, rasvaiset maitotuotteet nimenomaan suojaavat kyseisiltä sv-taudeilta, lisäksi rasvainen maito ehkäisee eturauhassyöpää ja rintasyöpää, rasvattomat maidot aiheuttavat taas näitä syöpiä.
-Rasvamolekyyli on muokattu niin pienikokoiseksi että rikkoo ihmisen puolustuskykyä.
Tuli tästä vaan mieleen että liian usein näen ylipainoisen henkilön ostavan rasvatonta tai vähärasvaista maitoa, nuo eivät tiedä että rasvattomat maidot ja vähärasvaiset maidot aiheuttavat myös liikalihavuutta..

Rasvan määrä voi kyllä vaikuttaa lihoamiseen, siinä tapauksessa että rasvaa syödään selvästi enemmän kuin mitä päivittäinen energian kulutus on.
Jolloin se kilahtaa varastorasvaksi ja mikäli solutason energia-aineenvaihdunta ei toimi esim. solujen kuljetusproteiinin kanssa, se selluliitti jää jopa"näkyväksi", kun energia-aineenvaihdunta ei toimi toiseen suuntaan yhtä tehokkaasti kuin rasvaa energiaksi varastoidessa :)

Tehotuotetussa lihassa on se ongelma että kun eläin ruokitaan väärin, sen rasvahappokoostumus muuttuu, lopputuote on tällöin vahingollista (rypsipossu hmm..) ihmisille, koska ihminen saa liikaa omega-6-rasvahappoja joka aiheuttaa tulehduksia, samalla tavalla kuin ihmiselle haitalliset kasvimargariinit.
Toinen tärkeä seikka tehotuotanto lihassa on se että, juuri siihen rasvaan rikastuu eläimelle elinaikana annetut antibiootit, hormoonit, lääkejäämät, tehorehut ja ympäristömyrkyt.
Ei ole paljoa aikaa siitä kun Ruotsissa lehmät saivat ulkomailta tuodusta riisirehusta bakteeritartunnan, oman käsitykseni mukaan riisi ei kuulu lehmän ruokavalioon vaan ruoho.
-Lihatuotteissa erityisen huonot lisäaineet ovat nitraatit, nitriitit ja fosfaatit, sekä tietenkin E621 eli natriumglutamaatti -> mononatriumglutamaatti tai tutumpi nimitys hiiva-uute.

"..Ihmisellä on aivoissa niin sanottu veriaivoeste. Toisin sanoen aivojen verisuonissa on säätelymekanismi, joka ei päästä kaikkia aineita herkkiin aivoihin. Natriumglutamaatti kuitenkin läpäisee esteen.
- Monien neurotutkijoiden mielestä se on huolestuttavaa. Kun aivoihin pääsee ylimääräistä natriumglutamaattia, se aiheuttaa aivoissa neuroärsytystä ja voi tuhota hermosoluja.."
"Asiasta tekee erityisen huolestuttavan se, että lapsilla ja ikääntyvillä ihmisillä veriaivoeste on heikko. Näillä ikäryhmillä liika natriumglutamaatin saanti voi aiheuttaa dramaattisia vaikutuksia.− Se on yksi syy nuorten ja lasten käytöshäiriöihin sekä ikääntyvien dementiaan.- On myös todettu, että natriumglutamaatti sekoittaa aivojen säätelymekanismin ruuan suhteen ja vaikuttaa hormoneihin, jotka säätelevät kylläisyyden tunnetta. Se on yksi ylipainon syitä, vaikka virallinen puoli kieltää asian, Heikkilä lisää.."

Nitraatti ja väriaineet

"Toinen erityisen haitallinen lisäaine on nitraatti. Sillä värjätään erilaisia lihoja, makkaroita ja leikkeleitä punaiseksi.
- Nitraatti muuttuu suolistossa nitrosamiiniksi, jolla on suora yhteys suolistosyöpiin.On myös tehty laajoja epidemologisia tutkimuksia, joissa on todettu, ettei lihansyönti itsessään aiheuta mitään, mutta manipuloidut makkarat aiheuttavat. Ne on yhdistetty sydän- ja verisuonisairauksiin sekä syöpiin, Heikkilä kertoo."

Jos sitä osteoporoosia, eli luukatoa ajatellaan, niin maassamme juodaan eniten maitoja ja täällä on eniten osteoporoosia koko maailman mittakaavasta katsottuna, voisiko olla kyse niin yksinkertaisesta asiasta että kalsiumin imeytymiseen tarvitaan D-vitamiinia jota ei saada päivittäin tarpeeksi, samasta syystä ihmiset sairastuvat syksyllä tai talvella, koska veren D-vitamiinipitoisuus laskee kesän jälkeen.
Toinen syy on se että tietyt lihaproteiinit ovat happamia, jolloin elimistö kerää kalsiumin suoraan luustosta neutraloidakseen happamien eläinproteiiniinien haitalliset vaikutukset.
Monessa einesvalmisteessa on sokeria jossakin muodossa, glukoosina, sokerina tms.

Juuri tuo liiallinen sokeri aiheuttaa sen että maksa muuttaa sen liiallisen määrän triglysereiksi, jotka ovat juuri haitaksi sydän ja verisuonitaudeille.
Kun vielä muistetaan että hiilareita popsittaessa, insuliini taso nousee, joka on ainoa lihottava hormooni, samalla kun insuliinitaso nousee, testosteronin ja kasvuhormoonin taso laskee.

Valitettavasti totuus on että kolesteroliasia vie huomion todellisesta vaaratekijästä, eli sokerista tai lisätystä sokerista, myös fruktoori (hedelmäsokeri) tekee rasvaa maksan ympärille ja aiheuttaa elinten välisen erittäin haitallisen rasvan muodostumisen.

Jos verisuonikirurgi avaa tukkeutuman ja pilkkoo sen osiin, pääsääntöisesti kalkkeuma on 97% kalkkia ja loput 3 prosenttia on kolesterolia, joka johtuu siitä että elimistö (maksa) valmistaa kolesterolia keskeisten elintoimintojen ylläpitämiseksi joka päivä.
Mistä sitä kalkkia tulee?
Siitä kalsiumista, jota nautitaan maitotuotteista,eikä saada magnesiumia tarpeeksi, kalsium heikentää mm.raudan imeytymistä. Ylipäätään elmistö ei voi käyttää hyväksi kalsiumia ellei D-vitamiinin saanti ole riittävää.
Kalsiumia tarvitaan myös rasva-aineenvaihdunnassa, jos se ei imeydy, ei tarvitse odotella rasvan lähtemistä vartalosta kovinkaan nopeasti -> ellei sitten tee jojodieettiä joka auttaa hetkellisesti (ihokin pääsee jopa roikkumaan, kun lihakset lähtee -> paino putoaa) ja rasva tulee korkojen kera takaisin, mikäli painonhallinta sekä ruokapuoli ei ole kunnossa.

Tee itse ruokasi laadukkaista luomulaatuisista ruoka-aineista, vältä haitallisia lisäaineita sekä vältä prosessoitujen ruokien syöntiä.

Lähteenä alussa käytetty IL 28.12.2012

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti