perjantai 17. toukokuuta 2013

Pähkinät ja kananmuna ovat mummun ja vaarin superfoodia

Ylilääkäri Veli-Pekka Valkonen on erityisen huolissaan ikäihmisten vajaaravitsemuksesta. Ulkonäöstä ei voi hänen mukaansa päätellä, saako vanhus ravinnostaan riittävästi ravintoa.
Ravitsemuksella on suuri merkitys myös ikäihmisen elämänlaatuun. Heikentynyt ravitsemus johtaa haurastumiseen, ja sitä kautta avun tarpeeseen.

Valkonen kertoo, että esimerkiksi lonkkaleikkausten jälkeen monipuolinen ravinto on nopeuttanut parantumista.
Häntä ei huoleta niinkään vanhuksen ylipano, vaan riittävä proteiinin ja energian saanti. Ihmisen keho sietää ylilääkärin mukaan kohtuuttoman pitkään epäterveellistä ravintoa.
- Jotkut vanhukset syövät kotonaan vain paahtoleipää ja jugurttia, josta he saavat energiaa, mutta proteiineja vähän.

Valkonen sanoo, että itse naudan maksasta valmistettu maksalaatikko on erinomainen ravinnon lähde.
- Maksalaatikossa on esimerkiksi runsaasti rautaa ja A-vitamiinia.
Eineslaatikkoa hän ei kuintenkaan suosittele, sillä tuotantoeläinten maksat saattava sisältää runsaasti haitallisia lisäaineita.
Raakamakkarat, joihin myös siskonmakkara kuuluu, ovat Valkosesta myös oivia raaka-aineita.
Niiden nitraattipitoisuus on alhaisempi kuin muiden ruokamakkaroiden.

Varsinaiseksi täsmäaseiksi Valkonen suosittelee pähkinöitä ja siemeniä.
- Pähkinöitä voi syödä hyvin 40-60 grammaa päivittäin ilman painonnousun riskiä. Päinvastoin eräiden tutkimusten mukaan tuon määrän päivittäin syövien työikäisten naisten paino on jopa laskenut, Valkonen muistuttaa.

Toinen edullinen ja helppo ravinnonlähde on kananmuna.
- Puheet kolesterolista voi unohtaa. Viisi kananmunaa viikossa voi hyvin syödä. Jos vastapainoksi syö vielä marjoja, niiden korjaava vaikutus estää kolesterolin hapettumisen, joka on kolesterolia haitallisempi.
Valkonen kehottaa muistamaan säännölliset ruoka-ajat.
- Kun energian saanti on epäsäännöllistä, energia siirtyy rasvakudokseen.
Säännölliset ateriat elvyttävät aineenvaihduntaa. Osa piristyy silminnähden jo parista aterioinnista.

Lähde

Myös kananmunasta saatava K-vitamiini pitää verisuonia "kimmoisina" sekä estää kalsiuminkin kiinnittymistä verisuoniin, myös omega-3-rasvahapot ja aito neitsyt kookosöljy auttavat asiaan monien tautien ja sv-tautien ehkäisemiseksi. Kookosöljystä voit lukea tästä lisää
C-vitamiini on myös erittäin tärkeä, monien muiden vitamiinien lisäksi.
- Keskeisiä asioita vitamiineista ja kivennäisaineista voit lukea tästä.

Pidetään nyt vielä mielessä kolesterolista, että elimistössämme oleva maksa valmistaa kolesterolia joka päivä keskeisten elintoimintojen ylläpitämiseksi, ellet saa ravinnosta kolesterolia.

Muistutukseksi että kolesterolilääkkeet, eli statiinit aiheuttavat verisuonten kalkkeuttumista (tieto löytyy kirjoituksistani), tätä taas hoitava lääkäri ei kerro (eivät välttämättä tiedä..?), statiinit ovat iso bisnes, kuten myös vaikkapa kolesterolia alentavat sekä haitalliset kasvimargariinit..
Molemmat noista aiheuttavat monille halvaantumista, lihasheikkoutta jne.

Kolesteroli on luonnolinenkin asia jota ei pidä välttää ja jota ilman elimistömme ei toimi ollenkaan.
Esimerkki vanha apaattinen naisvanhus jolla on matala kolesterolitaso pysyy apaattisena, keikkuu keinustuolissa, jos jaksaa, taas mikäli kolesterolitaso nousee selvästi, tulee hänestä pirteä vanhus.
Liiallinen kolesterolin happamoituminen on haitaksi ainoastaan keski-ikäisellä miehellä, jolla on jo ennestään todettu sydän- ja verisuonitauteja.

Kalkkeutumat johtuvat liiallisesta kalkista jota elimistö ei pääse hyödyntämään esim. puutteellisen D-vitamiinitason vuoksi, sekä pastörointi maitotuotteissa aiheuttavat vääränlaisen kalkin syntymistä joka kiertää verisuonissa. Mutta kerrotaan tästä aiheesta laajemmin lähiaikoina tarkemmin..

1 kommentti:

  1. Hyvin propagoitu! Ilahduin etenkin kolesterolipuheesta. Itselläni ovat k-arvot aina olleet hyvät (lääketieteen valtavirtaisen näkemyksen suosittamat), mutta kaiken viimeksi oppimani mukaan liiankin alhaiset. Olen siksi lisännyt kananmunien syöntiä. Nykyään menee useimmiten kaksi päivässä, jolloinkin 3-4.

    VastaaPoista